Tarina miten Eko Koti Kauneus alkoi

Olivia Huilaja

Hei olen yrittäjä tämän verkkokaupan takana. Verkkokauppa Eko Koti Kauneus sai alkunsa toukokuussa 2020. Tässä kerron tarinan verkkokaupan aloittamisesta.

Näin Eko Koti Kauneus alkoi

Alkusysäys verkkokaupan miettimiseen tuli maalis-huhtikuussa 2020, kun yksi naantalilaisen Luonkos luonnonkosmetiikkafirman yrittäjistä ( Miia ) oli yhteydessä minuun ja kertoi, että heillä ei vielä ole edustajaa Pohjois-Suomessa, niin voisinko alkaa heidän edustajaksi pohjoisessa? Lupasin miettiä asiaa. Ja tosiaan tiedoksi niille, ketkä ei vielä tiedä, että verkkokauppani sijaitsee Kittilän kunnassa Kaukosen kylässä. Onhan tämä maantieteellisesti hieman haastavampi paikka pitää verkkokauppaa, mutta elämässä pitää olla haasteita ja halusin kokeilla jotakin omaa!

Siitä se ajatus sitten lähti, kun tuli korona ja alkoi tulla verkkokoulutuksia sitä sun tätä. Satuin törmäämään verkkokaupan aloittamisen verkkokurssiin, ja siinä kouluttaja sanoi ne maagiset sanat: “jos ikinä olet miettinyt verkkokaupan perustamista, niin nyt se kannattaa tehdä”. Aloin silloin miettimään, mitä muita tuotteita voisin alkaa myymään, kuin Luonkos öljypuhdistuskakkuja.

Minua oli jo pidemmän aikaa kiinnostaneet ekologiset kodin siivoustuotteet, joten taisinkin silloin laittaa omaan someen, että mitä ekologisia pesuaineita suosittelet. Ja silloin tuli esille, että minun ystävän sisko tuottaa ekologisia siivousaineita ja toimii tukkukauppiaana. Laitoin heti hänelle viestiä ja sain aivan ihania tuotteita testiin. Kiitos Tiina kaikesta alkutsempistä!

Sitten aloin tutkimaan muita ekologisia tuotteita myyviä verkkokauppoja, ja mietin domain nimeä. Halusin ottaa mukaan kauneutta ja kodin siivoustarvikkeita, joten pyöritettyäni EKOA KAUNEUTTA ja KOTIA hetken, syntyi EKO-KOTI-KAUNEUS.FI.

Juteltuani muutamille ystäville, että suunnittelen verkkokaupan tekemistä, kysyivät he onko minulla jo verkkokaupan tekijä ja haluaisinko heiltä hieman apuja sen tekemiseen? Ilman muuta suunnitteluapu oli erittäin tervetullut, olisin ollut aivan pihalla nettisivujen suunnittelemisen kanssa eikä alkupääomaa ollut kovin paljon! Sitten tuli ajatus, että laitan paikalliseen lehteen ilmoituksen ja kun sieltä sain aikataulun, että 14.5. ilmestyisi ensimmäinen mainos verkkokaupastani, niin kahdessa viikossa verkkokauppa oli tehtävä valmiiksi. Kiitos Anette ja Paula avustanne, ja huikean hienoista sivuista, mistä sain asiakkailta paljon palautetta. Meidän yhteistyösopimus sisälsi myös somekanaville tuotantoa ja Google mainoksen, joten tästä yhteistyöstä oli paljon apua! Jos ikinä mietitte verkkokaupan tekemistä, pyytäkää siihen ammattilaisten apua! Ottakaa vaikka yhteyttä Anetteen ja Paulaan ( minulta saatte yhteystiedot halutessanne ).

Mulla oli verkkokauppaan silloin tulossa noin 60-70 tuotetta ja lisäsin niitä aina yön pikkutunteina, että pysytään aikatauluissa. Anette ja Paula opetti minua lisäämään tuotteet ja tein itse tuotteiden lisäämisen loppuun. 14.5.2020 vietimme terassillamme ikimuistoiset verkkokaupan avajaiset, kun Anette ja Paula tulivat minut yllättämään lounasaikaan ja juuri avattuamme skumppapullon tuli viesti ensimmäisestä tilauksesta! Kuinka ihana tunne se oli!

Verkkokaupan ensimmäinen vuosi

Verkkokaupan kasvaminen ja kasvattaminen on tapahtunut vuoden aikana pikkuhiljaa, tuotevalikoimaa on lisätty omien mieltymysten ja asiakkaiden toiveiden mukaan. Tällä hetkellä, kun verkkokauppa on toiminut reilun vuoden, tuotteita on noin 160-170 kpl ja niistä on eri tuoksuvaihtoehtoja vielä, joten luultavasti yli 200 tuotteen reippaasti.

Asiakkailta aina välillä tulee hyviä vinkkejä, kuten eräs tuttu Kittilästä kysyi, että onko sulla niitä virolaisia tuotteita myös, sillä olenhan Virosta / Eestistä lähtöisin, niin silloin vasta tajusin alkaa miettimään laajemmin tätä verkkokauppani tarjontaa. Tosiaan minulla voisi olla myös muunmaalaisia tuotteita, kuin vain suomalaisia, mitä aluksi olin markkinoinut. Näin tuotevalikoimani on laajentunut, kun joku hoksaa kysyä jotakin tuotetta ja haluaa sen tilata minun kauttani. Tässä vasta vähän aikaa sitten ystäväni entisestä työpaikasta 20 vuoden takaa lähestyi minua tuote-ehdotuksilla, joten kaikki ehdotukset otan mielelläni vastaan. Tällä hetkellä haen lisää lappilaisia luonnonkosmetiikkatuotteita lappilaisilta tekijöiltä.

Verkkokaupan pyörittäminen on minun osa-aikatyöni, oman vakituisen työni lisäksi, noin kahtena päivänä viikossa suunnittelen tulevia mainoksia ja teen some-julkaisuja etukäteen ajastettuna, aina kun ehdin ja muistan. Mikäli uusia tuotteita, niin niitä pitää erityisesti muistaa mainostaa ja tuoda esille.

Kaikista tilauksista olen erittäin kiitollinen – sillä tuette tätä osa-aikatyötä juurikin tilaamalla tuotteita ja laittamalla palautetta, mitä olette tykänneet tuotteista, kyllä se puskaradio edelleen on se paras markkinointikanava!

Muistakaa tilata uutiskirje,, sillä se on myös hyvä kanava viestiä tuotteista kiinnostuneille asiakkaille uutuuksista ja kampanjoista! Uutiskirjeita lähetän kerran tai pari kuukaudessa, tai useammin joskus.

Pyöritän tätä verkkokauppaa yksin tällä hetkellä, mutta tulevaisuudessa toivoisin, että tilauksia tulee niin paljon , että voin työllistää silloin tällöin jonkun nuoren esimerkiksi pakkaamaan paketteja ja suunnittelemaan markkinointia minulle ja samalla voin opettaa yhtä sun toista yrittäjyydestä, jos kiinnostusta siihen on. Haaveeni on myös tehdä kansainvälistä kauppaa joskus, ja siihen on jo oma domain varattuna. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Yhteistyöehdotukset

Olen kiinnostunut jatkossa enemmän myös blogi-yhteistyö-jutuista, joten mikäli tykkäät kirjoittaa ja haluaisit päästä kokeilemaan joitakin tuotteita valikoimastamme tai sinulla on ehdotus jostakin minun verkkokauppaan sopivasta tuotteesta, laita ihmeessä sähköpostia. Olen tehnyt myös suosittelu-ale-koodi yhteistyötä somessa vaikuttajien kanssa, kuten @herkkubackman ja @laura_holmstrom_ ja näitäkin yhteistöitä teen mielelläni lisää. Mikäli olet some-vaikuttaja ja haluaisit tehdä some-kampanjaa, niin olen avoin kaikille ehdotuksille, toki aina täytyy katsoa kalenteriin ja suunnitella etukäteen näitä juttuja, joten loka-joulukuulle vielä olisi mahdollisuus suunnitella tulevaa.

Kiitos, että luit tarinani, vastaan mielelläni kysymyksiin, jos niitä heräsi tai haluat lähettää ehdotuksia tuotteista!

Laita s-postia info@eko-koti-kauneus.fi